Casa Portiera ABC - Art, Books & Coffee
Marge‐
links

Home

Art, Books & Coffee

Gedicht op goed geluk

Mededelingen

Evenementen

Archief

Marge‐
Rechts
Inline‐
links

Changement de décor (Ellen Warmond)

Zodra de dag als een dreigbrief
in mijn kamer wordt geschoven
worden de rode zegels van de droom
door snelle messen zonlicht losgebroken

huizen slaan traag hun bittere ogen op
en sterren vallen doodsbleek uit hun banen

terwijl de zwijgende schildwachten
nachtdroom en dagdroom haastig
elkaar hun plaatsen afstaan
legt het vuurpeloton van de twaalf
nieuwe uren bedaard op mij aan

Uit Proeftuin – 1953 – Bakker/Damen

* * *

Ellen Warmond (1930-2011) was in letterlijke zin de schuilnaam van Pieternella Cornelia van Yperen, handelscorrespondente op een Rotterdams kantoor. Haar collega’s daar zouden het vast raar vinden als ze merkten dat ‘die Van Yperen’ gedichten schreef. Zo maakte ze haar debuut in 1953 met de bundel Proeftuin als Ellen Warmond, het pseudoniem dat ze eerder al voor tijdschriftpublicaties had gebruikt en nu met die eerste bundel haar tweede natuur was geworden. Bij het Letterkundig Museum in Den Haag, waar ze dankzij bemiddeling van haar uitgever Bert Bakker een baan had gekregen, noemde iedereen haar Ellen.

Ze gold als een van de eerste epigonen van de Vijftigers, die kort voor haar debuut in Simon Vinkenoogs bloemlezing Atonaal de aandacht op zich hadden gevestigd. Haar recensenten meende ook de invloed van Gerrit Achterberg in haar werk waar te nemen. Hoe zij daar zelf op reageerde, is niet bekend. Wel heeft ze in een interview – op de vraag waarom in haar gedichten zoveel spiegelbeelden voorkomen, beelden van spiegels, omgekeerde spiegels, vallende spiegels, gebarsten spiegels? – verklaard, dat het kennelijk onwillekeurig opspelende jeugdherinneringen betrof aan haar nooit afgemaakte dansopleiding aan de Rotterdamse Ballet Academie.

Ellen Warmond was een verdienstelijke dichter (zelf prefereerde ze ‘dichteres’) met bijna twintig bundels op haar naam en één onopgemerkt gebleven roman. Haar poëzie werd o.a. bekroond met de Reina Prinsen Geerlingsprijs en de Anna Bijnsprijs. Ze stierf in 2011 na een langdurig ziekbed.

Bron: VPRO
Foto: © Neerlandistiek

Inline‐
rechts