Casa Portiera ABC - Art, Books & Coffee
Marge‐
links

Home

Art, Books & Coffee

Gedicht op goed geluk

Mededelingen

Evenementen

Archief

Marge‐
Rechts
Inline‐
links

Zelfpraat (Kees Francke)

Als je dan toch
tegen jezelf gaat praten
een maatschappelijk aanvaardbare
lichte vorm van het syndroom van Tourette

kan je het net zo goed opschrijven.

Maar pas op:
eenmaal opgeschreven
zullen de regels altijd
tegen je worden gebruikt.

Uit: West Mongoolse Gezangen (2016) - Trichisboeken.

* * *

Dichter, mailartist en beeldend kunstenaar Kees Francke verhuisde in 1956 van Den Haag naar Rotterdam, waar hij de middelbare school doorliep en zijn opleiding tot beeldend kunstenaar voltooide aan de kunstacademie aldaar. Hij werkte als zelfstandig kunstenaar in zijn atelier in de Dillenburgstraat en hield zich als eerste generatie postkunstenaar ook bezig met mail art. Hij organiseerde diverse mailartprojecten waarvan 'The Workers Paradise' het belangrijkste genoemd mag worden. Het project waaraan 500 deelnemers uit 50 landen deelnamen, werd enkele malen in het buitenland tentoongesteld en in 1987 in Rotterdam, waar de expositie in de Centrale Bibliotheek werd geopend door acteur Paul van Soest. Francke werd en wordt binnen het wereldwijde netwerk van de mailart beschouwd als één van de belangrijkste mailartists.
In 1993 vond hij de rust van het platteland in het Groningse Drieborg, waar hij naast zijn beeldend werk begon met het schrijven van poëzie. In 1995 debuteerde hij in Zeeuws Tijdschrift met het gedicht ‘West Mongolia 26’ uit de reeks West Mongoolse Gezangen. De laatste jaren van zijn leven woonde hij in Aardenburg in Zeeuws‐Vlaanderen.
Literair periodiek Ballustrada wijdde nog in het jaar van Franckes overlijden in 2002 een apart thema aan hem dat bestond uit enkele gedichten van Francke en verhalen over door Johan Everaers. In de Raadskelder in Sluis vond in 2003 een door vrienden georganiseerde postume tentoonstelling plaats van zijn kunstwerken.
Tien jaar na zijn overlijden bracht Ballustrada een hommage aan Francke in de vorm van een zomerverrassing, een gevouwen boekwerkje met speciaal ontworpen stempels die Francke gebruikte bij het verzenden van mail art. Een selectie van de stempels werd afgedrukt in die zomerverrassing van Ballustrada (jaargang 26 nr. 3, 2012.) De stempels werden tentoongesteld in boekhandel de Drvkkery in Middelburg alvorens ze werden opgenomen in de collectie van Museum Weserburg in Bremen.
Francke publiceerde zijn gedichten in zijn eenmanstijdschrift PRIëM tussen 1993 en 1998. Toen Stan van Houcke hem in een interview, dat op de radio werd uitgezonden door de VPRO, vroeg om uitleg over een poster met de tekst West Mongolia Compagnie voor het raam van zijn woning in Drieborg, antwoordde Francke dat hij altijd al naar Mongolië wilde en dat dit een eerste stap was in die richting. Het interview vormde later samen met enkele gedichten een onderdeel van het boek Dat blijft geheim (Stan van Houcke, Uitgeverij Atlas, 2006).
Na het overlijden van Francke vatten zijn vrienden Johan Everaers en Paul van Soest het plan op om de gedichtenreeks West Mongoolse Gezangen postuum uit te geven. De presentatie van het boek vond plaats op 15 april 2016 in Rotterdam met medewerking van onder anderen Anne Vegter, die in dat jaar dichter des Vaderlands was.

(tekst: © Johan Everaers)

Inline‐
rechts