Casa Portiera ABC - Art, Books & Coffee
Marge‐
links

Home

Art, Books & Coffee

Gedicht op goed geluk

Mededelingen

Evenementen

Archief

Marge‐
Rechts
Inline‐
links

Saamhorig

Er moet een wereld van verloren dingen zijn
waarin een handschoen, inderhaast vergeten,
het aanlegt met een oude krant,
een sjaal, een zakdoek of een kam.

De handschoen mist de hand niet meer,
de zakdoek hoeft geen jammernis,
en zelfs de sjaal taalt niet naar warmte
van kindermeiden en van moeders.

Al het verlorene is saamhorig.
Maar wat met tederheid die overbodig werd,
met kippenvel dat blijven wou,
de eerste natte droom, het domste lief,

het speelgoed van een kind dat stierf?
En doen alsof men alles kan vergeten,
hoewel men, plompverloren als een mens,
alleen in het heelal moet zijn.

Uit Garderobe – 2015 – Arbeiderspers

* * *

De Vlaamse dichter Luuk Gruwez (1953) brak door met de dichtbundel De feestelijke verliezer (1985). De daarop volgende bundels Dikke mensen uit 1990 en Vuile manieren uit 1994 werden meermalen bekroond. In 1996 verscheen Bandeloze gedichten, een ruime bloemlezing van herziene gedichten uit de periode voor Vuile manieren. Hierna volgde nog een aantal dichtbundels: Dieven en geliefden (2000), Allemansgek (2004) en het goed ontvangen Lagerwal (2008). In 2015 zagen de bundel De eindelozen en een met Lagerwal uitgebreide versie van de anthologie Garderobe het licht.
Vanaf 1992 verscheen ook min of meer autobiografisch proza: Het bal van opa Bing7 (1994), bekroond met de Geertjan Lubberhuizenprijs voor het beste prozadebuut. Eind 1998 verscheen in de prestigieuze reeks Privé-domein Het land van de wangen. Eind 2011 kwam het semi-autobiografische prozaboek Krombeke retour / Deerlijk retour uit en in de lente van 2012 de dichtbundel Wijvenheide, waarmee Gruwez genomineerd werd voor de VSB Poëzieprijs. Gruwez verzamelt zijn essays en brieven over poëzie en verwante zaken in Ik wil de hemel en ik wil de straat uit 2016.
Op Gedichtendag 2009 werd Gruwez bekroond met de Herman de Coninck Publieksprijs voor het gedicht Moeders uit de bundel Lagerwal. In het voorjaar 2010 verscheen Garderobe, een keuze uit al zijn gedichten.
Met onder meer zeven gedichten in het Groot Verzenboek van Jozef Deleu, acht in Komrij's Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw en zeven in De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten van Ilja Leonard Pfeijffer geldt Gruwez als een van de meest gebloemleesde dichters in het Nederlandse taalgebied.

Inline‐
rechts